ΚΡΑΤΗΣΗ

Νύχτες
Δωμάτιο

Αξιοθέατα


 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Όλυμπο από την ελληνική μυθολογία. Άλλοι έχουν ακούσει γι' αυτόν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών του. Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η πραγματικότητα που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές - κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών. Η Πιερία διαθέτει πλήρη συγκοινωνιακή υποδομή, με εθνικό αυτοκινητόδρομο, διεπαρχιακό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, λεωφορεία και σιδηροδρόμους.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Όλυμπο και τα Πιέρια, είναι εύκολα προσπελάσιμοι και επιβραβεύουν τον επισκέπτη με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Περιβάλλονται από εντυπωσιακά δάση, χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα μακεδονική αρχιτεκτονική, στην οποία επικρατεί η πέτρα, και διαφυλάσσουν όψεις της παραδοσιακής ζωής. Τέτοιος είναι και Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Παντελεήμονα. Σε υψόμετρο 500 μέτρων, με θέα τη θάλασσα και κοντά στην ακτή, είναι γνωστός για την αρχιτεκτονική του και προσφέρεται για πεζοπορία. Καθώς επίσης και ο Παραδοσιακός οικισμός Παλαιών Πόρων, ο οποίος σε υψόμετρο 450 μέτρων, με πέτρινα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, περιβάλλεται από δάσος και παλαιά εκκλησάκια. Γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων και βρίσκεται κοντά στην ακτή.

Σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος είναι και το Δίον για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο (Αρχαιολογικό Πάρκο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουν τα ευρήματα της lερής πόλης των Μακεδόνων. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Επιπλέον, στα αρχαία Λείβηθρα, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα, ο Ορφέας ίδρυσε τελεστήριο μυστηρίων και δίδαξε τη λατρεία του Διονύσου. Γνωστή είναι και η ύπαρξη του Μαγνητικού Πεδίου κοντά στα Λείβηθρα.

Τέλος, πολύ γνωστό μνημείο της Πιερίας είναι το Κάστρο του Πλαταμώνα, στην νοτιοανατολική πλαγιά του Ολύμπου. Το κάστρο αρχικά κτίσθηκε από τους βυζαντινούς και αναμορφώθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.